ÇALIŞMA ALANLARIM
Yetişkin Terapisi
Yetişkin terapisi, bireylerin yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar, psikolojik rahatsızlıklar ve duygusal çatışmalarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir psikoterapi türüdür. İnsanlar yaşamlarının farklı dönemlerinde kaygı, depresyon, stres, travma, ilişki sorunları gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirler. Yetişkin terapisi, bireyin bu zorluklarla baş etme becerilerini geliştirmesine ve duygusal iyilik halini artırmasına destek sunar. Terapi süreci ile birlikte bireyler kendileri hakkında daha fazla farkındalık oluşturabilmektedir. bireylerin daha dengeli ve tatmin edici bir yaşam sürdürmelerine katkı sağlar.
Terapinin temel amacı, bireyin yaşadığı sorunları fark etmesini, çözüm yolları geliştirmesini ve daha sağlıklı baş etme becerileri kazanmasını sağlamaktır. Süreç, danışanın iç dünyasını daha iyi anlamasını, duygularını düzenleyebilmesini ve güçlü yönlerini keşfetmesini teşvik eder. Terapide, birey hem geçmiş yaşantılarından kaynaklanan olumsuz deneyimleri işlemden geçirir hem de gelecekte karşılaşabileceği zorluklara hazırlık yapar.
Yetişkin terapisi, bireyin kendi iç dünyasına bir yolculuk yaparak güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmesine, zorluklarla sağlıklı bir şekilde baş etmesine olanak tanır. Profesyonel bir terapist desteğiyle yürütülen bu süreç, bireyin hayatına denge ve anlam katarken, daha tatmin edici ilişkiler kurmasını ve kendisiyle barışık bir yaşam sürmesini sağlar.Terapinin süresi, danışanın ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Bazı bireyler kısa süreli destekle olumlu sonuçlar alabilirken, bazıları için uzun soluklu bir süreç gerekebilir. Genellikle görüşmeler haftada bir yapılır ve her seans 50 dakika sürer. Danışan ile terapist arasında güvene dayalı bir ilişki kurmak, terapi sürecinin en önemli unsurlarından biridir. Terapi odası mahremdir. Her şeyden önce danışanın mahremiyeti ve gizlilik ilkesi esasdır. Gizlilik anlaşması vardır. Seanslar bu etik ilkeler doğrultusunda ilerlenmektedir.
Ergen Terapisi
Ergen terapisi, ergenlik dönemindeki bireylerin yaşadığı duygusal, sosyal ve psikolojik zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için uygulanan bir terapi türüdür. Ergenlik dönemi, hızlı fiziksel ve duygusal değişimlerin yaşandığı, kimlik arayışının ve bağımsızlık çabalarının öne çıktığı bir süreçtir. Bu nedenle, ergenler bu dönemde kaygı, depresyon, öfke sorunları, kimlik arayışı, özgürlük ihtiyacı, aileden bağımsızlaşma gibi problemler yaşayabilirken sosyal çevrenin etkisi ve akademik baskılar, gençlerin ruh sağlığını etkileyebilir.
Okul problemleri veya aile ile ilişkilerde çatışma gibi zorluklarla karşılaşabilirler. Ergen terapisi, ergenlerin karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına, kendilerini daha iyi anlamalarına ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine destek olmayı amaçlayan bir psikoterapi türüdür.
Ergen terapisi, genellikle bireysel görüşmeler şeklinde yürütülür. Aile katılımı da sürece dâhil edilebilir; böylece ebeveynlerin ergenin gelişimini desteklemesi sağlanır. Her görüşme 50 dakika sürer ve haftalık periyotlarla devam eder. Terapi süresi, ergenin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Terapist, ergenin güvenini kazanarak onun kendini rahatça ifade etmesini sağlar. Terapi ortamı, yargılayıcı olmayan ve destekleyici bir alan sunar, bu da gençlerin iç dünyalarını daha rahat açabilmelerini mümkün kılar.
Ergen terapisi, gençlerin zorluklarla başa çıkabilmeleri ve sağlıklı bir kimlik geliştirmeleri için güvenli bir destek sunar. Bu süreçte hem ergenin kendini daha iyi tanıması sağlanır hem de aile üyeleriyle ilişkilerini düzenleyerek daha dengeli bir yaşam sürdürmesine yardımcı olunur. Ergenlikte yaşanan problemleri zamanında ele almak, gençlerin yetişkinlikte daha sağlıklı bireyler olmasını sağlar.
Online Terapi
Bireyin internet üzerinden görüntülü olarak belli platformlar aracılığıyla gerçekleştirdiği terapi sürecidir. Yüz yüze terapinin dijital ortama taşınmış halidir ve aynı etik ilkeler doğrultusunda gizlilik ilkesi esasdır. Online terapi, modern dünyanın ihtiyaçlarına uygun, erişilebilir ve etkili bir psikolojik destek yöntemidir. Esnek yapısıyla bireylerin zamandan tasarruf etmelerini sağlar ve ruh sağlığı hizmetlerine daha kolay ulaşma imkânı sunar.
Yüz yüze terapiye alternatif olarak online terapi, bireylerin yaşam kalitesini artırmalarına ve zorluklarla başa çıkmalarına önemli katkılar sağlar. Araştırmalara göre yüz yüze seanslar ile online gerçekleşen seansların verimliliği arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Günümüzde de giderek yaygınlaşmaktadır.
ÇALIŞMA YÖNTEMLERİM
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşüncelerin, duyguların ve davranışların birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamaya ve değiştirmeye odaklanan kanıta dayalı bir psikoterapi yöntemidir. Temel varsayımı, insanların olaylardan ziyade, bu olaylara verdikleri anlamların duygularını ve davranışlarını şekillendirdiğidir. Bu terapi, bireylerin olumsuz düşünce kalıplarını belirleyip bunları daha sağlıklı ve yapıcı düşüncelerle değiştirmelerine yardımcı olmayı amaçlar.
Danışanlar, seanslar sırasında kendi düşünce ve davranışlarını analiz ederek, sağlıklı bir zihinsel yapı geliştirmeyi öğrenirler. Bu sayede bireyin, öğrendiği işlevsel olmayan kalıplaşmış davranışlarının yerini daha bilinçli davranışlar almakta ve hayatları ile ilgili daha sağlıklı kararlar alabilmektedirler.
Bilişsel Davranışçı Terapi, kısa sürede fark edilir sonuçlar sunması ve pratik uygulamaları ile birçok ruhsal sorun için tercih edilen bir yaklaşımdır. İster bireysel yaşamda karşılaşılan zorluklarla baş etmek, ister daha kalıcı davranış değişiklikleri sağlamak amacıyla olsun, BDT bireylerin güçlenmesine ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olur.