uzman@psikologeda.com
Telefon/Whatsapp: 0539 299 60 10

Depresyon ve Gizli Dünyası

Depresyon, çoğu zaman bir kelimeye indirgenen ama yaşayan için bir dünya anlam taşıyan karmaşık bir deneyimdir. “Üzgünüm” ya da “yoruldum” demek yeterli olmaz; çünkü bu durum ne sadece bir üzüntü dalgası ne de sıradan bir yorgunluktur.

Bazen güneş parlıyor, insanlar gülüyor, dünya dönmeye devam ediyor ama sizin için zaman durmuş gibi hissediyorsunuz. İçinizde bir fırtına var; sessiz ama yıkıcı. İşte bu, depresyonun sessiz çığlığıdır.

Depresyon, yalnızca “hayatında neyin eksik olduğunu fark etmeyen” bir zihin durumu değil; bazen her şeye sahipken bile “hiçbir şeye sahip değilmiş gibi” hissetmenin adıdır.

Bir Gölgede Yaşamak

Depresyon, sanki bir sis perdesinin ardından dünyaya bakmak gibidir. Sevdiğiniz şeyler size artık eskisi gibi heyecan vermez, “mutlu olmalıyım” dediğiniz anlar bile sönük gelir. Çoğu zaman insanlar bu hisleri anlamakta zorlanır ve bu da sizi daha yalnız hissettirebilir.

Ama yalnız değilsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında yaklaşık 280 milyon insan depresyonla mücadele ediyor. Bu, o kadar yaygın ki, kim bilir belki yanınızda oturan kişi de benzer bir fırtınayla savaşıyor.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, sık sık kişiye “zayıf”, “yetersiz” “suçlu”, “pişman”, “kendine kızgın” olduğunu hissettirir. Kaygı daha çok çevreyle ilgiliyken depresyon ise kişinin kendisine duyduğu olumsuz duygularla ilgilidir.

Devamını Oku... 'Depresyon ve Gizli Dünyası'

Polivagal Teori: Travmayı Anlamanın Yeni Bir Yolu

Travmayı anlamak ve iyileşmek her zaman kolay değildir. Polivagal Teori, sinir sistemimizi daha iyi anlayarak bu süreci kolaylaştırmayı amaçlayan yenilikçi bir yaklaşımdır. Dr. Stephen Porges’in geliştirdiği bu teori, vücudumuzun stresle nasıl başa çıktığını ve iyileşme için neler yapılabileceğini anlamamıza yardımcı oluyor. Travmanın ardından  dünya, riskli ve güvenli olmayan bir yer olarak farklı sinir sistemi ile algılanır. Travmatik yaşam deneyimlerine sahip bireyler bu nedenle tehlikeli bir durum olmasa dahi daha tetikte olabilirler.

Polivagal Teori Nedir?

Polivagal Teori, otonom sinir sistemimizin üç temel moda sahip olduğunu söyler:

Sosyal Bağlılık (Ventral Vagal): Etrafımızdaki insanlardan yardım isteriz. Bize destek olmalarını ve rahatlatmalarını bekleriz. Vagus siniri devreye girdiğinde , kalbimize ve akciğerimize sinyaller gönderir. Kalp atışımız yavaşlar, derin nefes almamızı sağlar. Sonuç olarak kendimizi sakin, rahatlamış hissederiz.

Savaş ya da Kaç (Sempatik Sistem): Ancak yardım çağrımız karşılıksız kalırsa ve tehlike içindeysek hayatta kalabilmek için daha ilkel bir yol seçeriz. Sempatik sinir sistemimiz devreye girer. Kalbimiz hızlı atar, kaslarımız gerilir ve bir tehditten kurtulmaya çalışırız. Ya savaşırız, ya kaçarız. Devamını Oku... 'Polivagal Teori: Travmayı Anlamanın Yeni Bir Yolu'

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız